Superfoods: een lijst
Superfoods worden met de dag populairder. Er zijn tegenwoordig zelfs hele diëten op gebaseerd. Maar wat zijn superfoods nou eigenlijk? En welke voedselbronnen behoren dan tot de zogenaamde superfoods?
Superfood
Misschien is de naar 'superfood' een beetje misleidend. Dit doet voorkomen alsof deze voedselbronnen een soort geheime superkrachten bezitten. Een betere benaming is daarom ook 'powerfood'. Powerfood betekent duidt eigenlijk op voedsel dat veel verschillende essentiële voedingsstoffen bevat, en daardoor bevorderlijk is voor de gezondheid. Zeker in een tijd waarin mensen veel voorverpakt voedsel eten dat vol zit met suikers en slechte vetten, zijn deze voedselbronnen van groot belang. Zie powerfood maar als 'schone voeding' in tegenstelling tot het voedsel dat tegenwoordig de toon zet in supermarkten.
De meeste powerfoods onderscheiden zich vooral door hun hoge concentratie antioxidanten, vitaminen, mineralen en essentiële amino- en vetzuren.
Lijst van 'superfoods'
De lijst van 'superfoods' is immens en blijft maar groeien. Onder andere deze producten worden vaak genoemd als 'superfood':
- Abrikozen
- Appels
- Artichoken
- Asperges
- Avocado's
- Bananen
- Bessen
- Bieten
- Bonen
- Broccoli
- Bruine rijst
- Chiaazaad
- Donkere chocolade
- Druiven
- Eieren
- Granaatappel
- Granen
- Groene thee
- Kiwi
- Knoflook
- Kool
- Limoen
- Magere yoghurt
- Mango
- Noten
- Olijfolie
- Paddenstoelen
- Pompoen
- Pompoen
- Quinoa
- Rode peper
- Sinaasappel
- Spinazie
- Spruitjes
- Tomaat
- Vis
- Water
- Watermeloen
- Wortel
- Zoete aardappel
Deze lijst zal zeker nog uitgebreid worden, aangezien er nog steeds veel onderzoek verricht wordt naar verschillende voedselbronnen en hun eigenschappen.